Trucuri pentru o alimentație sănătoasă

Foamea nu este un semn ca trebuie sa iei o gustare

O alimentatie sanatoasa inseamna, evident, consumul de alimente sanatoase, dar si o atitudinte potrivita asupra mancarii.

Produsele alimentare joaca prea multe roluri in viata noastra. Noi le folosim pentru a ne ridica moralul cand suntem tristi sau plictisiti.

Pentru a fi un consumator sanatos de hrana, inseamna a manca pentru motivul corect: foamea. Este timpul sa redescoperi senzatia de foame. O modalitate usoara de a face acest lucru este de a opri gustarile si de a avea trei mese pe zi corespunzatoare.

Studiind comportamentul persoanelor supraponderale si obeze, am auzit de multe ori spunand ca mananca peste masura, pentru ca le este foame intre mese.

Dar ele nu simt cu adevarat foame – ele isi induc foamea. Este ceva natural si nu trebuie sa te panichezi daca mananci un mic dejun adecvat, pranz si cina. Acest lucru inseamna ca te vei bucura mai mult de urmatoarea ta masa.

Sa mananci atunci cand ti-e foame este un sentiment frumos. Doar atunci cand oamenii nu mananca mesele corespunzatoare, simt nevoia de a lua o gustare.

Regula de trei minute cand ai pofte

Aminteste-ti ca foamea nu este doar un proces fizic care are de-a face cu cat de plin sau gol este stomacul nostru – sentimentele de foame provin in principal din minte. Asa ca, daca poftesti ceva si simti ca nu poti trai pana nu iei gustarea respectiva, merita sa afli ce se intampla pe plan psihologic.

Oamenilor le place sa creada ca sunt pofte biologice sau din cauza unei „dependente”, si ei insisi spun ca au ‘nevoie’ de un baton de ciocolata. De fapt, ei nu poftesc dupa un anumit aliment, ci dupa sensul pe care il are alimentul respectiv. Ciocolata reprezinta o distragere a atentiei, o pauza de la locul de munca sau un tratament dupa o zi grea.

Episoadele de pofta dureaza doar cateva minute, asa ca poti incerca sa-ti distragi atentia. Vorbeste cu un coleg sau fa o plimbare scurta, si vezi daca dupa asta mai simti nevoia de gustare.