Știi care sunt inamicii memoriei?

Uiti mici lucruri pe timp de zi sau ai mari goluri de memorie? In acest caz, ar trebui sa afli citind acest articol, care cei patru inamici necunoscuti ai memoriei de care ar trebui sa te feresti.

Sa uiti cateva mici detalii din cand in cand, nu este un lucru chiar alarmant. Dar daca ti se intampla in ultima vreme din ce in ce mai des sa ai goluri de memorie sau lapsusuri, acest lucru poate sa fie destul de jenant. Deci pentru a nu te bloca sau a fi in relatii cat mai bune cu memoria ta, te vom ajuta sa identifici care sunt inamicii memoriei cu care ar trebui sa ai grija.

Oboseala. Somnul este cel care permite consolidarea lucrurilor invatate pe timp de zi. Dar permite de asemenea trierea acestor lucruri invatate. Dupa o noapte alba deci, creierul noastru este plin de date esentiale, care nu sunt esentiale si pe care avem tendinta sa le uitam pentru a retine doar lucrurile mai importante. De unde si importanta de a te bucura cat mai des de un somn reparator. Nu uita ca pentru un somn reparator ai nevoie de o pozitie cat mai buna si ca unele dureri pot grava in timpul noptii si pot perturba somnul.

Anumite medicamente provoaca somnolenta si probleme legate de concentrare. Este si cazul anxioliticelor mai ales atunci cand sunt consumate alaturi de alcool. Dar si al anumitor antidepresive. Dar totusi, inca nu ne putem pronunta daca consumul pe termen lung de anxiolitice poate provoca aparitia unor boli precum Alzheimer.

Excesul de zahar si de grasimi. Conform studiilor recente, consumul excesiv de grasimi de zahar, poate afecta memoria informatiilor. In schimb, un regim foarte bogat in fructe si legume, in pesti grasi sau in uleiuri vegetale- precum regimul mediteranean, sunt foarte benefice pentru a preveni declinul memoriei.

Cum ramane cu genetica in toate acestea?

Chiar daca nu exista o gena propriu-zisa a memorarii, anumite mutatii genetice par sa fie legate de o memorie mai slaba. Maladia Alzheimer, in ceea ce o priveste, nu este ereditara decat in cateva forme mai specifice, care afecteaza doar 1% din populatie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?