0

Rolul uniformei de bucătar

Purtarea unei uniforme adecvate este obligatorie pentru bucatar pe tot parcursul programului. Mancarea servita de clienti trebuie sa fie preparata in cele mai bune conditii si de aceea trebuie respectate niste reguli, printre care si vestimentatia. Aceste uniforme au mai multe functii foarte importante pe care le voi descrie mai jos.

Igiena

Dupa parerea mea, igiena este cel mai important lucru pe care il ofera purtarea unei uniforme.

  • Boneta impiedica orice fir de par sa cada in mancare. Cu siguranta nu ti-ai dori sa gasesti un fir de par in farfurie, de aceea orice bucatar va purta boneta cat timp gateste.
  • Manusile nu sunt obligatorii deoarece bucatarii se vor spala de fiecare data pe maini inainte sa inceapa prepararea mancarurilor. Multi aleg insa sa le poarte pentru a evita totusi contactul direct al alimentelor cu pielea.
  • Camasa de bucatar este realizata dintr-un material dens care are rolul de a-l proteja pe bucatar de temperatura ridicata pe care o emana cuptorul si aragazul dar totodata il protejeaza de frig in momentul in care trebuie sa intre in camera frigorifica. In acelasi timp, aceste camasi bucatari retin uleiul incins sau apa fiarta si le impiedica sa ajunga la piele.

Prezentarea

Uneori bucatarul este nevoit sa iasa din bucatarie in restaurant din diverse motive. Acest lucru nu se intampla chiar mereu, dar suficient de des cat sa conteze. In momentul in care acesta se afiseaza in fata clientilor trebuie sa poarte aceste echipamente horeca pentru a inspira seriozitate si incredere dar si pentru a putea fi identificat cu usurinta de catre clienti.

Totodata, purtarea unei uniforme la locul de munca ofera un sentiment de apartenenta si ajuta pe oricine sa se integreze mai usor in acel grup. In momentul in care toti poarta aceleasi haine, oamenii se simt egali si simt ca fac parte dintr-un colectiv.

In cazul in care si tu te intrebai de ce tot timpul personalul din hoteluri, restaurante sau cafenele (din domeniul Horeca, mai bine spus) poarta mereu acele uniforme impecabile. Acestea au atat un rol practic, pentru igiena, dar si unul social, inspirand incredere clientilor si facandu-i pe angajati sa se simta o echipa.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *