Nu te lăsa invadat de rețelele de socializare

Notificari in rafale, comparatii cu ceea ce posteaza cei din jurul tau, invidie hranita de pozele postate pe Instagram… retelele sociale pot sa cauzeze anxietate, un sentiment de solitudine si chiar tensiuni.

Cu peste 37 de milioane de utilizatori activi pe Facebook, 17 milioane pe Instagram, dar si peste 16 milioane de conturi pe Twitter, oamenii de peste tot sunt mari consumatori ai retelelor sociale. Sa mai punem si TikTok?

Si chiar daca retelele sociale au efecte pozitive in nenumarate cazuri, acestea pot sa aiba si consecinte negative auspra noastra si asupra starii noastre de bine.

Pe langa faptul ca pot cauza anxietate, depresie, solitudine sau invidie, ne expun foarte mult si ne lasa in fata cyber-harturii, a revenge porn-ului, a insultelor sau a zvonurilor false.

Iata deci care sunt sfaturile de care sa tii cont pentru a nu te lasa invadat de retelele sociale si pentru a avea o utilizare sanatoasa a retelelor sociale:

Mascheaza publicatiile de la anumite contacte. Unele persoane sunt cu adevarat dependente de ceea ce ceilalti posteaza pe Facebook sau pe Instagram. Si faptul ca unii posteaza aici foarte rar lucruri negative, nu reflecta de fapt realitatea. A devenit pur si simplu o cursa a reusitei, a performantei, a idealului si daca nu te ridici la inaltimea a ceea ce ceilalti propun, te poti confrunta mai apoi cu stari de depresie. Dar este foarte usor sa maschezi publicatiile de la anumite contacte.

Renunta la cursa pentru like-uri. Nu numarul de like-uri sau de adore te reprezinta ca persoana si trebuie sa intelegi odata asta. Nu asa ti se evalueaza popularitatea. Am putea spune chiar ca este o oglinda a narcisismului nostru.

Renunta la notificari. Notificarile pot sa duca la o supra-solicitatre. O vointa de recunoastere sociala si de a fi acceptat de catre grupul nostru care ne impune sa raspundem repede. Este o norma digitala pe care o accepta, destul de repede.

Teama de a ne scapa cumva ceva este si ea insa la fel de daunatoare. Trebuie sa tinem mai mult cont de viata noastra in afara retelelor si sa ne intrebam care este cu adevarat motivatia noastra, de ce alegem sa ne petrecem atat de mult timp pe retelele sociale.

Pentru a limita deci supra-solicitarea renunta la notificari. In mod logic nu vom mai fi atat de tentati sa facem o multime de click-uri si ne vom concentra mai mult asupra activitatii noastre de moment.

Putem pune de asemenea telefonul in alta camera, departe de noi sau chiar sa il inchidem pe o perioada de timp. Mai ales pe timp de noapte.

Lasă un comentariu