1

Ferestrele de bârfă din Oravița

Oamenii din Oravita sunt destul de curiosi, acestia creindu-si la casele lor ferestre speciale pentru a vedea ce se intampla afara. Acestea sunt considerate a fi ferestrele de barfa din Oravita. Acest oras era  considerat a fi centrul economic si cultural al Banatului de sud. In aceasta perioada, orasul era sub stapanire austriaca, minele din zona ducand la o foarte mare dezvoltare a orasului.

 Localnicii oraselui erau foarte dornici de cultura, pe langa acest lucru ei aveau si o mare curiozitate. Acesta a fost motivul pentru care au aparut ferestrele de barfa. Aceste ferestre sunt gasite numai in zona Banatului, dar intr-o portiune asa de mare, doar la Oravita veti gasi aceste ferestre.

Aceste ferestre se mai gasesc si la niste sate din apropiere precum Ilidia. Aceste ferestre sunt asemanatoare cu cele pe care le intalnim in satele din Austro-Ungaria. In aceste tari, caracteristice zonei sunt casele si gardurile, urmate de alte case si alte garduri, formand o constructie ce pare a fi compacta.

In Oravita, geamurile sunt construite in exterior, astfel incat oraviteanul sa poata vedea atat in dreapta cat si in stanga. Cei din Oravita spun ca aceste geamuri au fost construite pentru a vedea cum este vremea afara, dar sunt si oameni care recunosc ca scopul acestor ferestre este sa vada lumea care trece pe la portile lor.

Unele sunt simple, altele au si anumite decoruri care le fac sa iasa in evidenta. Dupa zeci, respectiv sute de ani, ferestrele de barfa sunt inca la strada, cu toate ca unele dintre ele sunt neingrijite. Alti oraseni au decis sa faca din aceste ferestre adevarate opere de arta, acesta fiind motivul pentru care exista o deosebire destul de mare intre ferestrele din Oravita. Cu toate acestea, scopul ramane acelasi si anume sa se poata vedea cine trece pe strada.

Admin

One Comment

  1. Cultura romaneasca este una foarte speciala, deoarece pe cat este de speciala pe atat este de diversificata si uimitoarea, drept dovada ferestrele din Oravita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *