0

Factori care afectează fertilitatea la femei

Cel mai probabil fiecare dintre noi stie ca femeilor le scade fertilitatea odata cu inaintarea in varsta, insa, cu toate acestea, fertilitatea poate fi scazuta si in “floarea varstei” daca stilul de viata este unul nesanatos sau factorii externi impun acest lucru. Iata cei mai importanti factori care afecteaza fertilitatea indiferent de varsta:

1. Obezitatea
Kilogramele in plus reprezinta un factor important in fertilitatea femeilor. Transportul lor zi de zi poate sa afecteze productia de hormoni, iar sansele ca femeia sa ramana gravida sunt tot mai mici. De asemenea, cu cat femeia creste in greutate fata de greutatea ei normala, cu atat functia ovariana va fi mai scazuta, iar potrivit unui studiu de acum cativa ani, femeile care au fost obeze la varsta de 18 ani sufera de sindromul ovarului polichistic, mai exact, probleme majore cu infertilitatea, aceasta fiind cea mai raspandita boala care afecteaza fertilitatea.

2. Fumatul
Pe langa faptul ca fumatul dauneaza grav fatului, aceasta activitate nociva poate sa duca la probleme grave de infertilitate, iar sansele scad. Anual, fumatul provoaca aproximativ 13% din cazurile de infertilitate la nivel mondial.

3. Alcoolul
Pana in momentul de fata nu se stie exact daca bautul ocazional afecteaza fertilitatea, insa consumul regulat de alcool il va afecta cu siguranta. Mai mult de o bautura pe zi pentru femei poate sa creasca riscul de tulburari la nivelul ovulatiei.

4. Exercitii extreme
Cu toate ca fiecare femeie isi doreste sa ramana cat mai subtire si in forma, exercitiile prea intense si de lunga durata afecteaza si ele, de asemenea, ovulatia. Aceasta problema afecteaza mai ales sportivele de performanta, iar acestea atunci cand doresc sa ramana insarcinate au nevoie de un timp mult mai lung.

5. Imbatranirea
Femeile ajung la menopauza in majoritatea cazurilor in perioada de 40 si 50 de ani. Atunci nu mai creeaza ovuli si practic nu mai poate ramane insarcinata. Bineinteles, nu exista o varsta oficiala pentru venirea menopauzei, ea fiind diferita de la o femeie la alta. Insa, cu toate acestea, fertilitatea poate fi cauzata si inainte de menopauza, iar cel mai greu este sa concepi un copil dupa varsta de 35 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *