1

Despre Brăila

Orasul Braila ar trebui musai vizitat daca aveti un drum in aceasta zona a tarii. Orasul a fost sub stapanire otomana timp de cateva sute de ani, pana in anul 1829. Acesta a intrat in componenta Tarii Romanesti odata cu Pacea de la Adrianopol.

La ordinul marelui Kiseleff, cetatea orasului a fost darmata, iar acest lucru s-a intamplat exact ca in povestile biblice, in doar 40 de zile. Veti putea gasi stema orasului chiar si pe grilajul tinerilor copaci ornamentali. O acvila tine in gheare o semiluna turceasca, simbolizand victoria romanilor in fata otomanilor. Sub acvila se afla vechea cetate otomana cu portile inchise, iar la baza se afla reprezentarea dunarii.

Atunci cand a plecat regimul otoman, orasul a fost depopulat. Cetatea a fost inlocuita de satenii dimprejur. In acel timp tarile romane au cunoscut o crestere economica fara precedent, Braila fiind unul din principalele orase cu o crestere economica destul de mare, in special datorita pozitiei sale strategice la Dunare. Portul a fost transformat intr-un port liber, iar acest lucru a adus multe beneficii.

 Braila stabilea in perioada interbelica pretul graului, dezvoltarea orasului inconjurat de campii roditoare fiind in floare o buna perioada de timp. Minoritatile importante din Braila au fost grecii, evreii si armenii. Fiecare a lasat o mostenire importanta orasului.

Centrul vechi este un complex de cladiri ridicat la cumpana secolelor 19 si 20, in stilurile vremii. Cel mai vechi obiectiv este fosta geamie musulmana, din 1667, transformata imediat dupa schimbarea regimului in biserica ortodoxa. Aceasta este una dintre singurele biserici ortodoxe fara turla din Romania. Ceasul turn a fost o realizare unica in Romania, filantropul care l-a construit, dorind sa ridice si Braila la nivelul celorlalte orase europene care aveau un astfel de ceas.

Admin

One Comment

  1. Se pare ca din cand in cand mai avem nevoie si de putina istorie, deoarece in zilele noastre daca auzi pe cineva vorbind de braila, cu siguranta in aceeasi fraza vei auzi cuvinte precum viol, bataie si scandaluri, astfel uitand cat de frumos si incarcat de istori este acest oras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *