0

Cele mai sănătoase uleiuri de gătit

Românii gătesc în general cu ulei de floarea soarelui pentru că este mai ieftin decât celălalte variante. În presă au apărut mereu articole prin care ne erau recomandate alte tipuri de uleiuri, din diverse motive. În realitate nu există uleiuri ”bune” și ”mai puțin bune” ci fiecare are puncte slabe și puncte forte. Majoritatea din celor enumerate mai jos au afecte benefice pentru inimă.

Mai degrabă putem spune că uleiurile presate la rece, indiferent din ce sunt produse, sunt mai sănătoase decât cele procesate. Atunci când vorbim de folosirea uleiului la salate e mai puțin important din ce e făcut dacă vorbim din punctul de vedere al sănătății. Evident că fiecare are alte proprietăți decât celălalte.

Uleiul de floarea soarelui este un ulei foarte bun atunci când îl folosim în salate. Atunci când îl folosim la prăjit se arde foarte repede, față de alte uleiuri, nefiind indicat pentru mai multe prăjeli. Conține vitamina E și protejează arterele și inima. De asemenea, întărește sistemul imunitar.

Uleiul de măsline rezistă mai bine la prăjit. Este bogat în acizi grași nesaturați, substanțe antioxidante și săruri minerale. Din acest motiv protejează inima, colonul și vine în ajutorul persoanelor cu hipertensiune arterială.

Pentru bolile de inimă este bun și uleiul de nucă pentru că are un conținut ridicat de Omega 3 și numeroase vitamine care împiedică dezvoltarea unor boli. Numeroasele minerale îi ajută și pe diabetici, anemici și pe cei care suferă de instabilitate emoțională. Teoretic, aceleași beneficii pentru inimă le aduce și uleiul de cocos, care are în conținutul său mult acid lauric.

Alte uleiuri considerate sănătoase sunt cele din semințe de in și de susan. Cele din in întăresc sănătatea celulelor din organism. Cele de susan țin departe bolile renale, artrita, ateroscleroza și Alzheimer. De asemenea, îi poate ajuta pe cei cu probleme de memorie și cu tensiune arterială crescută.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *