1

Care sunt vitaminele necesare împotriva cariilor

Vitaminele sunt catalizatori pentru multe procese metabolice în organism. Fiecare pacient știe că o lipsă de vitamine poate afecta negativ bunăstarea și chiar provoca dezvoltarea anumitor boli. Dacă vorbim despre sănătatea orală, atunci nu se acordă prea multă atenție vitaminelor, iar majoritatea pacienților și medicilor vorbesc doar despre nevoia de minerale, precum calciu, fosfor, fluor și altele. Numeroase cercetări arată însă că fără vitamine este imposibil să vorbim despre sănătatea orală, mai mult, unele dintre ele pot fi considerate ca un mijloc de luptă activă împotriva cariilor.

Cariile: cauze și prevenire

Caria este una dintre cele mai frecvente boli. Cariile pot afecta atât adulții, cât și copiii, de unde se explică prevalența lor atât de răspândită.

Cauza cariilor: reprezentanți ai streptococilor. S-a dovedit faptul că, caria poate fi formata de aproximativ 20 de bacterii. Acizii care eliberează aceste bacterii pe parcursul vieții contribuie la distrugerea dinților.

Dar nu totul este la fel de simplu cum pare la prima vedere. Pentru orice agresiune, corpul are protecție, la fel este și pentru cavitatea orală, deoarece bacteriile care provoacă carii sunt reprezentate de flora patogenă condițională și pot trăi în mod constant în ea.

Principalii apărători ai cavității orale sunt sistemele de imunitate locale și generale, saliva cu proprietățile unice și smalțul datorită durității sale. Pentru a menține aceasta aparare, dieta pacientului trebuie să conțină toate substanțele nutritive necesare, precum proteine, grăsimi, carbohidrați in proporția corectă, precum și vitamine și minerale.

Stomatologii pun un accent deosebit pe mineralele, precum calciu, fosfor, potasiu, magneziu, care sunt necesare pentru mineralizarea smalțului și întărirea acestuia. Dar mineralele nu pot fi absorbite fără vitamine. În plus, hipovitaminoza afectează negativ activitatea glandelor salivare și imunitatea. Ca rezultat, riscul de carii și boli ale membranelor mucoase crește.

Ce vitamine sunt necesare?

Dr. Steven Lin din Australia, după multe studii, a concluzionat că igiena orală cu produsele și consumabilele de igienă nu poate oferi protecție 100% împotriva cariilor. Bolile de natura inflamatorie a membranei mucoase nu sunt de asemenea o exceptie.

Mai mult, în concluzia sa, dentistul subliniază că una din componentele fundamentale ale sănătății dentare este o dietă adecvată cu un conținut suficient de vitamina A, K2, D și E. Potrivit medicului, majoritatea pacienților nu primesc suficiente vitamine , ceea ce poate explica o prevalență atât de mare a cariilor. Rolul său este jucat de popularizarea înaltă a diferitelor diete și principii nutriționale.

Boli ale cavității bucale din cauza lipsei de vitamine

Se știe că, fără prezența suficientă a vitaminei A în dietă, glandele salivare nu pot funcționa la capacitate maximă, prin urmare, sunt adesea înregistrate încălcări ale compoziției și proprietăților salivei. Datorită faptului că saliva nu mai poate spăla resturile alimentare de pe suprafața dinților, nu împiedică creșterea și dezvoltarea florei patogene, riscurile de dezvoltare a cariilor sunt în mod semnificativ sporite. Mai mult, în condițiile unei producții insuficiente de saliva, boala poate dobândi un curs agresiv. Boli ale gingiilor nu sunt, de asemenea, excluse. În primul rând, vorbim despre formarea gingivitei și trecerea ei la complicații precum parodontita. Producția insuficientă de salivă este unul din motivele pentru formarea respirației urat mirositoare. Se pare că există atât de multe consecințe și singurul motiv este deficitul de vitamină A.

Dentiștii notează, de asemenea, alte manifestări ale deficitului de vitamină A în organism: cruste pe buze, apariția de pete albe pe mucoasa cavității bucale, o predispoziție la formarea stomatitei.

Vitamina D este implicată în metabolismul mineralelor și promovează absorbția calciului. Lipsa acestei vitamine afectează negativ starea dinților copiilor și a adulților. Studii recente au arătat că deficitul de vitamină la femeile în timpul sarcinii crește semnificativ șansa de a dezvolta carii timpurii la copiii nenăscuți.

Vitamina K2 joacă rolul unui manipulator de calciu, contribuind în același timp la îmbunătățirea digestibilității acestuia. Despre rata zilnică a acestei vitamine, se știe foarte putin, există doar date medii care arată că: 180-200 mg pe zi pot fi considerate suficiente. Această cantitate va fi suficientă pentru a activa proteinele ​​dependente și pentru a regla procesul. Este, de asemenea, cunoscut faptul că, în medie, aproximativ 10% din consumul zilnic de vitamina K2 este prezent in dieta unei persoane. Se recomandă includerea brânzeturilor moi și a salamului de înaltă calitate în dieta dumneavoastră.

Vitamina E este un antioxidant și într-o oarecare măsură ajută la menținerea unui echilibru bacterian optim în cavitatea bucală. Datorită faptului că, cauza principală a cariei este bacteria, această vitamină este impotriva cariilor. Vitamina E normalizează permeabilitatea și rezistența vaselor de sânge, prin urmare, atunci când este deficitară, gingiile sangereaza. Creșterea fragilității vasculare și deteriorarea permanentă a membranelor mucoase poate provoca leziuni cronice și inflamația mucoasei.

În ciuda faptului că Steven Lin a identificat doar 4 vitamine fundamentale pentru dinții sănătoși și cavitatea orală ca întreg, sunt multe altele. Astfel, vitamina C, care este implicată în formarea imunității locale și generale, este uitată nemeritat. Furnizarea suficientă va crește rezistența cavității orale la influența negativă a bacteriilor patogene.

Potrivit dr. Lin, igiena orală satisfăcătoare are o importanță deosebită în prevenirea cariilor și a bolilor inflamatorii ale gingiilor, dar în combinație cu o nutriție adecvată și un aport adecvat de vitamine, se poate reduce în mod semnificativ riscurile dezvoltării acesteia.

Studiile din lumea dentară au fost ambigue. Desigur, nimeni nu neagă nevoia de vitamine și rolul lor, dar mulți medici notează că “4 vitamine fundamentale pentru dinți și gingii sănătoase” sunt departe de a rezolva complet problema.

Admin

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *