Care sunt alimentele de evitat după practicarea sportului?

Odată încheiată activitatea sportivă, foamea își face la scurt timp apariția. Chiar dacă este recomandat mâncatul după sport, nu putem consuma orice. Care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți cu orice preț după practicarea unui sport?

O chestiune de fereastră metabolică. Mâncatul după practicarea unui sport reprezintă o etapă esențială. După fiecare ședință de sport dispunem de o fereastră metabolică în timpul căreia corpul nostru este dispus să asimileze nutrienții pe care îi oferim. Fereastra metabolică apare în următoarele două ore după practicarea sportului. Corpul are nevoie de acest interval de timp pentru a înțelege că este în faza de recuperare, nu de efort.

Ce nu trebuie să mâncăm după sport? Deoarece organismul nostru asimilează toate aporturile nutritive pe care i le propunem, acestea trebuie să fie de calitate. Prin urmare, este bine să consumăm proteine după practicarea unui sport deoarece acestea favorizează recuperarea musculară. Dacă proteinele animale precum ouăle sau brânza de capră pot constitui o alternativă interesantă – cu condiția să fie consumate în cantități rezonabile – uită de mezeluri și de produsele afumate.

Alimente de privilegiat. Proteinele vegetale reprezintă o alternativă valabilă la proteinele animale. Un amestec de cereale integrale și de leguminoase este ideal. O altă alternativă reprezintă asocierea unui bol de iaurt vegetal (soia, migdale) cu un pumn de oleaginoase. Un fruct proaspăt este o altă idee bună. Banana este ideală în acest sens.

Hidratarea, o etapă esențială. Mâncatul după sport este esențial însă trebuie să te și hidratezi. Consumă apă, înainte, în timpul și după ședința de sport. Deoarece fereastra metabolică apare după 30 de minute de la încheierea activității sportive, profită de acest interval pentru a te hidrata progresiv. Evită sucul de portocale, băuturile carbogazoase și alcoolul. Evită și alimentele acide, mult mai greu de digerat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?