0

3 mituri despre sănătatea sexuală

Cel mai bun loc de unde poti obtine informatii clare si concise despre sanatatea ta sexuala este la medic, insa, din diferite motive, majoritatea dintre noi sfarsim prin a cauta sfaturi pe internet datorita anxietatii sau pur si simplu din pricina confortului. Un stiudiu al Universitatii Stanford privind sanatatea sexuala a adolescentilor a ajuns la concluzia ca majoritatea site-urilorde sanatate la nivel global sunt adesea pline de greseli, sfaturi invechite sau omisiuni care pot fi gasite foarte usor.

Insa astazi nu vorbim neaparat despre sanatate, ci despre niste mituri prea bine cunoscute:

Pot lua boli cu transmitere sexuale de la vasul de toaleta
Conform medicilor, bolile cu transmitere sexuala nu pot trai mult timp in exteriorul corpului, dar mai ales, ele nu sunt prezente in urina, ea fiind sterila, astfel incat sansele sa iei o boala cu transmitere sexuala de la vasul de toaleta sunt foarte scazute. Cum spuneam si mai devreme, virusii nu pot trai mult timp in exterior, iar vasul de toaleta este o suprafata rece care va favoriza moartea acestora. Insa, trebuie sa tineti cont ca acestea se pot lua totusi prin atingere gura-la-gura sau piele-pe-piele.

Nu pot ramane insarcinata dupa prima partida de sex
Este mitul cu care baietii “santajeaza” fetele in momentul primului act sexual. Insa, la fel ca orice act sexual, poti ramane insarcinata. Sansele sunt aceleasi, iar doar un noroc ar putea face ca sarcina sa nu apara. Dar, conform unor statistici, aproximativ 20% din persoanele care isi incep viata sexuala raman insarcinate chiar dupa prima luna de la primul contact.

Nu poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei
Este putin probabil ca in perioada menstruatiei sa ramai insarcinata, insa totusi este posibil, mai ales daca nu se folosesc contraceptive, cum ar fi prezervativul sau anticonceptionale. Depinde foarte mult de la femeie la femeie, iar la unele se poate intampla ca inceputul ovulatiei sa coincida cu perioada menstruatiei, astfel ele fiind fertile chiar si in acea perioada a lunii. 

Acestea fiind spuse, daca credeai unul din miturile de mai sus, cel mai bine ar fi sa faci o vizita la medicul ginecolog si sa-i pui mai multe intrebari pentru a nu aparea diferite probleme de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *